De volgende dag.

Vandaag wel vroeg opgestaan. Ontbeten met een noedelsoep. Rond 9 uur zaten we op de fiets. Temperatuur is vandaag laag. 15 graden max. Lange broek en een vest aan. Volgens de beschrijving moesten we een enge u-turn maken over een zesbaansweg. Onnozel, want er was gewoon een voetgangersoversteekplaats.
Geruisloos verkeer is even wennen. Zelfs het toeteren wordt dan fijn. Dat voelt ook niet als ongeduld maar meer als waarschuwing. Let op, ik kom eraan. Iedereen doet dat.

Na 3 km was de eerste stop de Yuantong tempel. Daar werden we welkom geheten door de eerste bedelaars. Dwz, mensen die ledematen missen. Wij zeer “gul” 1 yuan uitgedeeld. Zijn dat niet gewend. 1 yuan is 13 cent. Je schaamt je bijna om dat te geven, maar dat was het enige wat ze kregen. Dat was wat iedereen gaf.
De tempel was een echte verrassing. Zo mooi. En een serene rust hing er. Prachtige gebouwen, beelden, wierook geuren, biddende Chinezen. Indrukwekkend.
Een van de tempelgebouwen helemaal vol met buddha en draken.

Route verder. Helaas, de weg die wij moesten volgen was opgebroken. Dus creatief aan het fietsen. Das lastig. Zijn dus ook een beetje verdwaald. Kwamen in een stadsgedeelte waar alleen maar flats uit de grond gestampt worden. Dit is ws het nieuwe universiteits gedeelte. Mega veel bouwvakkers en evenveel bouwvaksters. Overal midden op de weg in grote groepen eten. Veel en zwaar verkeer. Kortom, spannend. Maar, lang leve de techniek van tegenwoordig zijn we toch weer op de goede route terechtgekomen.

Doel 2 van deze rit was de Bamboetempel. Route gaf aan, laatste stukje klimmen. Nou, dat klopte! 5 km stijl, soms boven de 10%. We waren dachten wij de enige fietsers. Veel auto’s naar boven. En toen, halverwege een Chinees stel. Zij was 78, hij 80 op een gewone stadsfiets. Geweldig!!!
Zij sprak goed Engels. En vertelde dat haar man even moest uitrusten, maar dat we elkaar boven wel weer tegen zouden komen. En, dat klopte. Wij zaten heerlijk aan een lunch boven (we hebben dennennaalden gegeten) toen die twee weer aankwamen. De dame keek gelijk naar wat we dronken. “O groene thee, zei ze, dat is niks voor mij. Daar gaat je hart sneller van kloppen”
5 km 10% niet ofzo?….

Tempelcomplex weer prachtig. Nu met veel beelden van klei van monniken en krijgers. Ook hier werd weer veel geofferd.
Geen bedelaars.

Naar beneden, joehoe, easy, maar koud!! Halverwege uitzicht Kunming. De stad weer in en op een heel klein marktje een papaya, ananas en doerian gekocht. Doerian is het ergst stinkende fruit wat je tegen kan komen. Op veel plekken is het zelfs verboden. Maar, de smaak is erg lekker. En wij stinken het hotel uit 😌.

Dag afgesloten bij de Thai. Heerlijk gegeten.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *