Op stap met Belinda

5 uur gaat de wekker. 5:50 stappen we in het Toyota busje van Belinda. Zij is onze gids vandaag. Het is nog donker en we rijden zeker een uur de berg op voordat we voor het eerst stoppen voor een eerste uitzicht op de rijstterrassen. De zon is inmiddels op en dat levert een prachtig licht.

Belinda heeft ons langs een viertal view points gereden met prachtige uitzichten. We hebben een wandeling door de terrassen met haar gemaakt. En we hebben geluncht bij Belinda in haar guesthouse. Haar man kookte in een vette (2x) keuken. Overigens heerlijk gegeten. Kip zonder botjes, aubergine en bonen. Daarbij werd mij rijstwijn ‘opgedrongen’ en proosten we bij elke slok. T spul ruikt echt naar spiritus, maar smaakte best goed. Gezellig.
Terug werden we door Belinda aan een taxibusje afgeleverd, die ons weer naar beneden in Nansha bracht. Om 15:30 tijd voor een siësta 😌

Varkens gillen of lachen echt.

Deze man kwam trots z’n net gekochte haan laten zien.

Schoenmakers en naaisters op een rij

Sugar cane. Vers geschild om zo op te eten.

Hani vrouwen in overleg of ……

Poolen op de markt. Staat waterpas met stenen.

Alle kleuren

Belinda vertelt ons veel.

Buffels die twee keer per jaar werken op de velden, worden door de ouderen beheerd.

De “vette” keuken

J

Alles wat leefde kan gegeten worden

En t ziet en smaakt heerlijk

Ganbei!

Hoe we de terrassen hebben ervaren en wat Belinda ons erover vertelde.
De terrassen zagen er voor ons bruin, rood, grijs, waterschittering, groen uit. Kleurrijk en in combinatie met de organische vormen heel betoverend.
Het water staat nu nog in de terrassen. Er ligt veel rood, bruine kroos op en er zijn wat terrassen waar wel rijst in groeit, dat is babyrijst. Deze babyrijst wordt straks verplant in de grotere terrassen. In de zomer worden ze allemaal groen, in september zijn ze geel en oker en wordt er geoogst.
Elk terras is van een familie, die het terras onderhoudt. Dat wil zeggen, bewateren, planten, oogsten etc. Elke familie heeft van de regering 30 eenden gekregen om ze te houden op de terrassen. Zij eten o.a. het kroos. Op de vraag waarom er zo weinig eenden te zien zijn, zei ze dat die grotendeels opgegeten zijn.
Al die terrassen worden met de hand bewerkt. Er lopen geen wegen door. Alleen kleine paadjes en de walletjes tussen de terrassen. Twee keer per jaar werken er ook buffels. Straks om te ploegen en in september om te oogsten. We kwamen bij de wandeling een Hani mevrouw van in de 70 tegen die op zoek was naar haar buffel.
In de dorpen om de terrassen leven twee soorten Chinezen. De Yi en de Hani. De Hani hebben de rijstterrassen 1300 jaar geleden aangelegd. Zij komen oorspronkelijk uit Tibet. Ze zijn in zwart en blauw gekleed en zijn super klein. De Yi zijn daarentegen heel kleurrijk gekleed. Het zijn twee verschillende stammen. Ze leven vriendschappelijk met elkaar maar wel gescheiden van elkaar. Elk dorp zijn eigen soort. Soms trouwt wel een Yi met een Hani.
Belinda is een Hani. Ze kan goed Engels spreken omdat ze naar de univercity is geweest. Ze is opgeleid tot lerares. Ze woont nu in haar geboortedorp met haar man en twee dochters. Ze runnen samen een guesthouse, een rijstterras en ze houdt excursies.

 

Al met al veel geleerd, gezien, geproefd en ervaren vandaag. Topdag.

3 thoughts on “Op stap met Belinda

  1. Dag Trees en Jo,
   Ondertussen in Hekou aangekomen. 550 km verder. Morgen door naar Sapa. Een bergdorp met markten en terrassen. Schijnt erg toeristisch te zijn. Benieuwd of ons dat bevalt. Tot nu toe nog maar een toerist tegengekomen.
   Groet vanaf de grens,
   Clemens en Saskia.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *